Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem - sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami, w którym są trzy różne smaki i struktury. Kruche ciasto na maśle, pieczone jabłka, pianka z białek i kremowy budyń. Na kruchość ciasta wpłynie szybkie posiekanie masła i mocne schłodzenie w lodówce. Polecam ciasto dla osób, które lubią szarlotkę, ale także kremy cieście.
Kroki postępowania
![Krok 1 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem1-2.jpg)
![Krok 2 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem2-2.jpg)
Następnie siekamy wraz z margaryną wyjętą z lodówki.
![Krok 3 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem3-2.jpg)
Oddzielamy żółtka od białek i do kruchego ciasta dodajemy tylko żółtka.
![Krok 4 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem4-2.jpg)
Zagniatamy i kroimy (szatkujemy) ciasto, a gdy ciasto osiągnie formę kruszonki odsypujemy połowę i odstawiamy do lodówki.
![Krok 5 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem5-2.jpg)
![Krok 6 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem6-2.jpg)
Ciastem wylepiamy wysmarowaną blachę ok. 20 x 30 cm. Nakłuwamy.
![Krok 7 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem7-2.jpg)
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
![Krok 8 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem8-2.jpg)
![Krok 9 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem9-2.jpg)
Wysypujemy równomiernie na cieście, które można wcześniej lekko zapiec (2-5 minut w temperaturze 180 stopni). Posypujemy jabłka Przyprawą do szarlotki Prymat.
![Krok 10 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem10-2.jpg)
W garnku umieszczamy mleko (2 szklanki) z cukrem i doprowadzamy do zagotowania.
![Krok 11 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem11-2.jpg)
![Krok 12 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem12-2.jpg)
![Krok 13 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem13-2.jpg)
![Krok 14 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem14-2.jpg)
![Krok 15 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem15-2.jpg)
Można dosypać również 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
![Krok 16 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem16-2.jpg)
![Krok 17 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem17-2.jpg)
Posypujemy kruszonką.
![Krok 18 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem18-2.jpg)
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
![Krok 19 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem19-2.jpg)
Wyjmujemy i czekamy aż placuszek przestygnie. Kroimy.
![Krok 20 - Kruche ciasto z jabłkiem i budyniem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-ciasto-z-jablkiem-i-budyniem28-2.jpg)