Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami
Kroki postępowania
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. Można też zostawić na całą noc.
![Krok 1 - Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-rogaliki-waniliowo-smietankowe-z-powidlami1-2.jpg)
Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu. Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.
![Krok 2 - Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-rogaliki-waniliowo-smietankowe-z-powidlami2-2.jpg)
Każdy okręg podzielić (nożem) na około 6 trójkącików.
Na brzegu (szerszym) każdego kawałka ułożyć odrobinę powideł. Całość delikatnie zwinąć i uformować niewielki rogalik.
![Krok 3 - Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-rogaliki-waniliowo-smietankowe-z-powidlami3-2.jpg)
![Krok 4 - Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-rogaliki-waniliowo-smietankowe-z-powidlami4-2.jpg)
![Krok 5 - Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-rogaliki-waniliowo-smietankowe-z-powidlami5-2.jpg)
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam pokrywkę i delikatnie potrzącham. Wtedy puder rozprowadza się równomiernie.
![Krok 6 - Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruche-rogaliki-waniliowo-smietankowe-z-powidlami6-2.jpg)