Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane
Kroki postępowania
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę, zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć ciasto do piekarnika na 10 minut w 180 stop. Drugą część włożyć do zamrażalki na 30 minut.
![Krok 1 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruchobiszkoptowe-ciasto-przekladane2-2.jpg)
![Krok 2 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruchobiszkoptowe-ciasto-przekladane3-2.jpg)
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka i cukier, ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na ubite białka z żółtkami, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, lać ciasto na blachę na przemian, ciemne i jasne. Wstawić ciasto do piekarnika w temp.175 stop.piec 25 minut. Ostudzone ciasto przekroić na połowę.
![Krok 3 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruchobiszkoptowe-ciasto-przekladane4-2.jpg)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki, ubijać dalej.
![Krok 4 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruchobiszkoptowe-ciasto-przekladane1-2.jpg)
![Krok 5 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kruchobiszkoptowe-ciasto-przekladane0-2.jpg)