Przepis i sposób przygotowania na: Kruszaniec jabłkowo- rabarbarowy
Kroki postępowania
Owoce:
600 g jabłek,
400 g rabarbaru,
3/4 szkl. cukru,
sok z 1/2 cytryny,
2 cukry waniliowe,
łyżeczka cynamonu.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem.
6 białek,
1/2 szkl. cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ubite białka wyłozyć na owoce. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć zamrożone ciasto.