Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydzianno-pszenne pierogi
na środku wgłębienie, wlać gorącą wodę. Zasypać delikatnie mąką, odstawić do przestygnięcia.
Wyrobić ciasto, zawinąć w folie włożyć do lodówki na godzinę.
Kapustę ugotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać pieczarki, podsmażać do miękkości.Kapustę dokładnie
odcedzić, drobno pokroić, dodać do pieczarek doprawić solą, pieprzem, chili,tartą bułkę, wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na placek grubości 5 milimetrów. Wykrawać przyrządem do pierogów
kółka, na każde nakładać łyżkę farszu, dokładnie skleić.
Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu.