Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką
Kroki postępowania
Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz razem posiekać.
Dodać wyrośnięte drożdże , jajka, śmietanę , sól i czrnuszkę.
![Krok 1 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kulebiak-porowo-cebulowy-z-czarnuszka1-2.jpg)
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pory pluczemy i razem z cebulą drobno siekamy posypujemy solą i pieprzem cytrynowym.
![Krok 2 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kulebiak-porowo-cebulowy-z-czarnuszka2-2.jpg)
Najpierw szybko przesmażamy potem zmniejszamy gaz i dusimy ok. 10-15 minut.
![Krok 3 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kulebiak-porowo-cebulowy-z-czarnuszka3-2.jpg)
![Krok 4 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kulebiak-porowo-cebulowy-z-czarnuszka4-2.jpg)
Do białka dodać sól i trochę pieprzu cytrynowego, rozmieszać widelcem.
Tym smarowidłem pokryć ciasto , po środku wzdłuż ciasta nałożyć nadzienie.
![Krok 5 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kulebiak-porowo-cebulowy-z-czarnuszka5-2.jpg)
Włożyć do formy 35 X 7 cm., łączeniem do spodu blaszki.
Z wierzchu środek ciasta znów smarujemy białkiem i nacinamy wzorek.
Kulebiak posypujemy czarnuszką.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180-160 C do zrumienienia.
![Krok 6 - Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kulebiak-porowo-cebulowy-z-czarnuszka6-2.jpg)