Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak- Generał
Paprykę mieszamy z solą, grubo mielonym pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami i miodem.
0,5 l butelkę piwa dokłądnie myjemy , zdejmujemy wszystkie papierowe nalepki i bardzo dokladnie myjemy całą butelkę.
Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, na tym stawiamy butelkę i na butelce nadziewamy kurczaka, szyją do góry- szyjka butelki ma wystawać nad kurczakiem.
Kurczaka smarujemy dokładnie przyrządzoną wcześniej marynatą i całość zostawiamy na jakieś 2 godziny.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Ziemniaki i marchewki kroimy na kawałki, cebule w pióra, a buraka w plastry.
Obok butelki układamy ziemniaki i marchewkę i delikatnie solimy.
Z jednego z plastrów buraka wycinamy gwiazdkę i przyczepiamy za pomoca wykałączki do piersi kurczaka.
Otwieramy butelkę piwa i blaszkę wstawiamy do pieranika.
Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę, następnie a ziemniaki i marchewki dorzucamy buraki z cebulami.
Pieczemy jeszcze przez pół godziny.
Upieczone mięso kroimy na kawałki i podajemy z upieczonymi warzywami