Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak Madras
1 szkl. ryżu (basmati, długoziarnisty),
odrobina oleju,
500 ml wrzącej wody,
sól.
Kokos przełożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Zmiksować i przecedzić przez sitko mocno wyciskając kokos łyżką. Całość - choć osobno - zachować.
Mięso umyć, osuszyć i usunąć z niego skórę, po czym każdy kawałek podzielić na 2 części. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć na nim kurczaka ze wszystkich stron, aż nabierze rumieńców. Posolić i popieprzyć, po czym wyjąć i przełożyć na talerz.
W tym czasie obrać cebule, przekroić na pół i pokroić w piórka. wrzucić na pozostały w rondlu tłuszcz i delikatnie zeszklić, cały czas mieszając. Dodać curry i smażyć na małym ogniu przez chwilę. Wlać zrobione \"mleczko\" kokosowe i dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać i dodać mięso. Przykryć rondel i dusić 20 minut. Po tym czasie odkryć i odparować sos, do momentu aż całość nabierze odpowiedniej gęstości. Doprawić w razie potrzeby.
Ryż opłukać. W rondelku rozgrzać olej i na gorący wrzucić ryż. Podsmażyć przez parę minut, aż nabierze szklistości - mieszając co jakiś czas. Dodać wyciśnięty kokos i wymieszać, po czym zalać gorącą wodą i posolić. Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn.
Kurczaka wyłożyć na talerze, polać sosem i podawać z ryżem i ulubioną sałatą.