Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany pomarańczą
Kroki postępowania
Pora pokrój w talarki i wypłucz. Następnie na patelnie dodaj masło i podsmaż pora. Gdy się zarumieni dodaj pomidora bez skórki i pomarańcz pokrojone w kostkę (zakończ smażenie zanim składniki zaczną się rozpadać).
W moim farszu dodałam ser pleśniowy, ale zgodnie stwierdziliśmy, że nie był konieczny, dlatego nie podałam go w liście składników.
![Krok 1 - Kurczak nadziewany pomarańczą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-nadziewany-pomarancza1-2.jpg)
Kurczaka dokładnie umyj, a następnie nafaszeruj podsmażonymi składnikami. Otwór zaszyj białą nitką, żeby nic nie wypłynęło.
![Krok 2 - Kurczak nadziewany pomarańczą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-nadziewany-pomarancza2-2.jpg)
Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Przygotuj marynatę z oleju, ziół oraz przyprawy do kurczaka. Dokładnie natrzyj marynatą mięso.
Włóż do piekarnika na 1- 1,5 godziny, w zależności od wielkości kurczaka.
![Krok 3 - Kurczak nadziewany pomarańczą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-nadziewany-pomarancza3-2.jpg)
Podczas pieczenia obracaj kurczaka co jakiś czas, żeby mógł się zarumienić z każdej strony.
Ja podaję z ryżem lub z frytkami, ale niestety tym razem tak szybko znikł z talerza, że nie zdążyłam zdjęcia zrobić. Smacznego!
![Krok 4 - Kurczak nadziewany pomarańczą foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-nadziewany-pomarancza0-2.jpg)