Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony w całości z rozmarynem i cytryna
Ten kurczak pieczony w całości z rozmarynem, masłem i cytryną to idealna kompozycja smakowa. Dodatkowo, w przepisie znajdziecie sposoby na to, jak zachować soczystość kurczaka i nadać mu bogactwo aromatów. Sprawdźcie!
1. Kurczaka wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem potrawy, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, rozmarynem, skórką cytrynową, solą i pieprzem na gładką pastę.
3. W kurczaku zrobić kieszonki poprzez oddzielenie skóry na piersi i udach. Kieszonki wypełnić mieszanka masła z czosnkiem. Do wnętrza kurczaka dodać odrobinę mieszanki maślanej i 2 cytryny pokrojone w ćwiartki.
4. Z wierzchu kurczaka natrzeć masłem czosnkowym, włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 1 godzinę i 50 minut, co 15 minut polewając kurczaka wytapiającymi się sokami. Kurczak będzie gotowy, gdy skóra z wierzchu będzie zarumieniona, a soki wypływające z niego będą klarowne.
5. Po upieczeniu kurczaka wyciągnąć z naczynia, w którym był pieczony, położyć na talerzu, luźno przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut przed podaniem.
6. Serwować z ulubioną sałatą, pieczonymi ziemniakami lub frytkami.