Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK PIECZONY W KAWAŁKACH
Piekąc kurczaka w kawałkach mamy gwarancję, że każdy z nich będzie soczysty w środku, a chrupiący z zewnątrz. Mamy większą kontrolę nad tym, w jakim stanie jest już mięso w piekarniku. Oto jak przyprawić drób przed pieczeniem i ile piec kurczaka w kawałkach.
Kroki postępowania
Kurczaki średniej wielkości (około 1,5 kg każdy) umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami i podzielić na części. Korpusy i skrzydełka odłożyć, można z nich ugotować zupę. Blachę, na której będą pieczone kurczaki natłuścić olejem. Kawałki kurczaka z obu stron doprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym, solą i pikantną przyprawą do kurczaka Prymat. Tak doprawione kawałki kurczaka odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
![Krok 1 - KURCZAK PIECZONY W KAWAŁKACH foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-pieczony-w-kawalkach3-2.jpg)
Następnie posypać kawałki kurczaka słodką papryką i obłożyć po wierzchu kawałkami masła. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzanie góra-dół) i wstawić kurczaki.
![Krok 2 - KURCZAK PIECZONY W KAWAŁKACH foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-pieczony-w-kawalkach2-2.jpg)
W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewać kurczaki wytworzonym sosem żeby nie wyschły i ładnie się zrumieniły. Piec kawałki kurczaka przez 60-70 minut.
![Krok 3 - KURCZAK PIECZONY W KAWAŁKACH foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-pieczony-w-kawalkach1-2.jpg)
Gotowe kawałki kurczaka wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy i ułożyć na półmisku. Smacznego!