Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z ziemniakami i czosnkiem
Aromatyczne, soczyste mięso z idealnie skomponowanymi dodatkami - ziemniaki i czosnek. Takie danie obiadowe jest proste w wykonaniu, a do tego szybkie - nie musimy brudzić kilku naczyń i stać nad garnkami. Kurczak pieczony z ziemniakami poleca się na pyszne obiady!
Kurczak: Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć kurczaka, odstawić na min. 2 h do lodówki, a najlepiej na noc.
Ziemniaki: Ziemniaki obrać, umyć, mniejsze przekroić na pół, większe pokroić w czwórki.
Ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzić, osuszyć, dodać masło, przyprawę do ziemniaków, bułkę tartą oraz koper. Potrząsać parokrotnie garnkiem, aby ziemniaki poryły się dodatkami.
Ząbki czosnku obrać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kurczaka oraz ziemniaki i czosnek.
Piec 1,5 h. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W międzyczasie przemieszać ziemniaki z czosnkiem.