Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie ananasowym
- ryż naturalny brązowy
Filety pokroiłam w cienkie paski. Czosnek utarłam z odrobiną soli i wraz z mąką dodałam do kurczaka. Dobrze wymieszałam i odstawiłam bo kurczak był wyciągnięty z lodówki, chciałam by nabrał trochę temperatury zanim go usmażę ponieważ lubię miękkie mięso.
W tym czasie nastawiłam wodę na ryż, będzie gotował się 30 min dlatego mięso może sobie spokojnie odpocząć.
Po ugotowaniu ryżu odcedzam go i przykrywam przykrywką. Na rozgrzaną patelnię daję 3 łyżki oleju i jedną łyżkę masła. Wrzucam kurczaka i smażę około 5 minut obracając go. Dodaję sok z puszki i gotuję tak długo aż sos zgęstnieje od mąki , około 10 min. Kiedy masz pewność że kurczak jest gotowy, dodaj plastry ananasa wymieszaj je z zawartością patelni, wyłącz ogień pod patelnią ale przykryj ją i odstaw na 5 min.
Pyszne:)