Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczak w sosie grzybowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3 szt
pieczarki 250 g
śmietana kremówka 250 ml
koperek 1/2 pęczka
szalotka 3 szt
ząbki czosnku 2 szt
masło klarowane 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie grzybowym

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Posypać z obu stron solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pierś z dwóch stron , a następnie
przełożyć na ogrzany talerz i przykryć folią aluminiową.
Na tym samym maśle (jeśli nie przypaliło się nam) smażyć chwilę bez rumienienia drobno
posiekaną szalotkę. Dodać czosnek drobno pokrojony i pieczarki pokrojone w plasterki.
Podsmażyć do odparowania wody. Zalać śmietaną i smażyć aż otrzymamy gęsty sos.
Doprawić solą , pieprzem oraz dodać posiekany koperek.
Mięso kroimy na plastry i polewamy gorącym sosem.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 28.04.2015 11:02
pyszne jedzonko
Benita 24.04.2015 23:37
Bardzo fajny przepis
Malinka 24.04.2015 16:22
Bardzo chętnie bym zjadła :)
w mojej kuchni 24.04.2015 15:59
pyszne jedzonko podano..
ilka01 24.04.2015 11:30
wygląda bardzo apetycznie :)
inka2012 24.04.2015 09:49
smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak