Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z rusztu i puree z selerem i kolendrą
Ziemniaki i seler gotować około 20 minut w osolonej wodzie, dopóki zmiękną.
Podgrzać średnio ruszt. Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem. Posmarować mięso oliwą, posypać ziołami i zmiażdżoną kolendrą, pokropić sokiem z cytryny.
Przypiekać piersi kurczaka 5-8 minut, aż zrumienią się na złoty kolor, obrócić , podlać sosem z pieczenia i piec 5-8 minut, aż soki wypłyną z mięsa po nakłuciu. Odstawić, nie dopuszczając do wystygnięcia.
Odcedzić dokładnie ziemniaki i seler. Dodać mleko, masło i przyprawy; utrzeć na gładką masę. Domieszać świeżą posiekaną kolendrę.
Podawać każdą porcję mięsa ułożoną na puree.