Przepis i sposób przygotowania na: Legumina z kartoflanej mąki
10 żółtek utrzeć z 100 g cukru tak, aby żółtka zbielały. Migdały posiekać i dodać do żółtek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać do żółtek i wymieszać. Na koniec łyżka po łyżce dodać mąkę ziemniaczaną. Foremki/kokilki wysmarować masłem i posypać bułką tartą, przelać jajeczną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na ok. 20 minut (piec do tzw. suchego patyczka).
Przygotowanie sosu waniliowego:
Śmietankę lekko ubić (ma być półpłynna). Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, łyżeczkę zebrać ziarenka i dodać do śmietany.
Ja zamiast śmietanki 30% dodałam słodką śmietankę 12%, ziarenka wanilii i 3 łyżki wiśniowego dżemu. :)
Upieczone leguminy wyłożyć na talerzyki. Można je przeciąć nożem na poł jak placki biszkoptowe i przełożyć sosem waniliowym lub polać po wierzchu.
Od razu podawać!