Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lekki krem z dyni

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
dynia 370 gram
por 6 cm
ziemniaki 50 gram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
jogurt naturalny 1 łyżka
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki krem z dyni

Do garnka włożyć pokrojone na większe kawałki marchewkę, pietruszkę i por w całości, dodać listki laurowe. Zlać wodą i doprowadzić do wrzenia. W między czasie dynię umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Wydrążyć pestki. Pokroić dynię w małą kostkę. Gdy w garnku zawrze dodać dynię. Ziemniaka obrać, umyć. Pokroić w dużą kostkę. Gdy dynia będzie na wpół miękka dodać ziemniaka. Doprawić do smaku solą.Gotować zupę do miękkości warzyw. Po ugotowaniu wyjąć por i listki laurowe a całą resztę zmiksować na gładko blenderem. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce i dodać do kremu. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Na talerz wylać krem, dodać jogurt i posypać sezamem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 13.03.2015 10:54
Smaczna zupka
Babeczka35 13.03.2015 10:05
Super zupka;)
Megg 12.03.2015 21:24
lubie takie kremowe zupki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak