Przepis i sposób przygotowania na: ŁÓDKI Z BAKŁAŻANA FASZEROWANE WIEPRZOWINĄ I MOZZARELLĄ
Miąższ który wyjęliśmy ze środka naszego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i przesmażamy na oliwie z oliwek aż się zarumieni. Dodajemy 3 posiekane ząbki czosnku, wieprzowinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażymy 5 minut. Dodajemy zmielony w moździerzu (lub posiekany nożem) kumin, słodką paprykę i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko gotujemy 5 minut doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy ogień, dodajemy do farszu 3/4 startej mozzarelli, mieszamy i faszerujemy dwie połówki bakłażana.
Nafaszerowane bakłażany wkładamy na blachę, posypujemy resztą mozzarelli i skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Posypujemy posiekanymi, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi oraz skrapiamy oliwą z oliwek.