Przepis i sposób przygotowania na: Lody z pieczonych truskawek
Kroki postępowania
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Przekroić na 2 lub 4 kawałki w zależności od wielkości owoców. Wrzucić do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego.
![Krok 1 - Lody z pieczonych truskawek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lody-z-pieczonych-truskawek9-2.jpg)
Owoce zasypać cukrem trzcinowym i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut (owoce można upiec podczas pieczenia np. sernika). Wystudzić.
![Krok 2 - Lody z pieczonych truskawek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lody-z-pieczonych-truskawek10-2.jpg)
Całość, tj. truskawki i sok zmiksować blenderem na gładką masę.
![Krok 3 - Lody z pieczonych truskawek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lody-z-pieczonych-truskawek11-2.jpg)
Wlać śmietanę, wymieszać. dosłodzić do smaku jeśli trzeba. Ubić lekko masę blenderem.
![Krok 4 - Lody z pieczonych truskawek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lody-z-pieczonych-truskawek12-2.jpg)
Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub przelać do foremek do lodów na patyku. Wstawić do zamrażarki.
Aby łatwo lody wyjąć, wystarczy formę na kilka sekund włożyć do ciepłej wody.
![Krok 5 - Lody z pieczonych truskawek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lody-z-pieczonych-truskawek13-2.jpg)