Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem
Kroki postępowania
Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na większe kawałki. Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy tak długo, aż się lekko wytopi i zarumieni. Przekładamy do miski.
W tym samym naczyniu co smażyliśmy boczek, podsmażamy również kawałki łopatki. Zarumienione mięso przekładamy na talerz i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 1 łyżeczką świeżo zmielonej kolendry.
![Krok 1 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem1-2.jpg)
![Krok 2 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem2-2.jpg)
![Krok 3 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem3-2.jpg)
Do dużego naczynia do zapiekania (u mnie to były dwa ceramiczne naczynia) przekładamy 2/3 kapusty i posypujemy ją boczkiem.
![Krok 4 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem4-2.jpg)
![Krok 5 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem5-2.jpg)
![Krok 6 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem6-2.jpg)
Zapiekankę podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem.
SMACZNEGO :-)
![Krok 7 - Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/lopatka-zapiekana-z-miodowa-kapusta-i-boczkiem7-2.jpg)