Przepis i sposób przygotowania na: Lusetka
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka).
Wafelki drobno siekamy i zalewamy mlekiem, odstawiamy na kilka minut aby wafelki wchłonęły mleko.
Serki miksujemy z ostudzoną czekoladą oraz przesianym przez sitko mlekiem w proszku (dzięki temu nie powstaną grudki). Na końcu dodajemy namoczone w mleku wafelki. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby masa zgęstniała..
4 Kostki czekolady ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z 1 łyżka kakao.
Czekoladę rozpuszczamy z lekko podgrzanej śmietanie.
Biszkopt przecinamy na 3 blaty.
Pierwszy blat posypujemy proszkiem czekoladowym, nakładamy część masy wafelkowej, którą także posypujemy proszkiem czekoladowym. Przykrywamy kolejnym biszkoptem, który także posypujemy proszkiem i przykrywamy pozostała masą wafelkową. Całość polewamy czekoladą i odstawiamy do lodówki do stężenia czekolady. Ozdabiamy według uznania np.wafelkami