Przepis i sposób przygotowania na: Makaron podsmażany z kiełbasą surową
makaron ugotowany ( u mnie małe kolanka) - 200g,
kiełbasa Polska surowa (Biegun) - 2 pętka (ok 200g),
cebula,
ser biały ( u mnie Wiedeński) - kawałek wielkości cebuli,
czosnek - ząbek,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek obrać, umyć i osuszyć, makaron w razie potrzeby wymieszać, aby nie był sklejony. Kiełbasę oraz cebulę drobno pokroić. Postawić patelnię na rozgrzanym palniku, wrzucić pokrojoną kiełbasę. Kiedy z kiełbasy wytopi się tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć często mieszając do zeszklenia cebuli. Dodać makaron, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Krótko podsmażyć, aż makaron będzie gorący. Przełożyć do półmisków i posypać pokruszonym białym serem. Można posypać świeżym koprem lub natką pietruszki.