Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z ricottą i suszonymi pomidorami
Ten przepis jest pełen smaku, aromatów i włoskiego słońca na talerzu! Uwielbiam połączenie suszonych pomidorów, ricotty, sera dojrzewającego i makaronu. Makaron z ricottą jest idealnie kremowy, delikatny i stanowi super bazę pod inne składniki.
Polecam użyć w tym przepisie makaronu castellane oraz sera grana padano.
1. Cebulę kroimy w kostkę, cebulę w plasterki, obsmażamy na patelni do zrumienia na oleju z pomidorów.
2. Dorzucamy na patelnię pokrojone w paski pomidory, dodajemy ricottę i mleko, sól, świeżo zmielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy.
3. Makaron gotujemy al dente.
4. Do odcedzonego makaronu wlewamy sos, dorzucamy rukolę, mieszamy. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać odrobinę mleka. Całość posypujemy słonecznikiem i serem długodojrzewającym.