Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowe brokuły w sosie śmietanowo-serowym
Wszystko zalać gorącym bulionem warzywnym. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, czosnkiem wg uznania. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
W międzyczasie ser mozarrella utrzeć na drobnych oczkach, a garść sera żółtego na grubych - ja wybieram goudę.
Gdy makaron z brokułem się dusi, od czasu do czasu mieszamy.
W małym garnku roztapiamy resztę masła i dodajemy mąkę, szybko mieszając, by nie powstały grudki. Dolewamy powoli śmietanę, gotujemy.
Gdy zacznie wrzeć dodajemy sery gotujemy i ciągle mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy makaron zmięknie, przelewamy do dużego garnka sos serowy i łączymy z makaronem i chwilę razem gotujemy.
Przekładamy do miseczek, posypujemy żółtym serem i bazylią.
Możemy przyozdobić pomidorami.
Smacznego!