Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 3,5 szklanki
drożdże świeże 5 dag
cukier 1 szklanka
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 12 dag
skórka z cytryny z 1/2 cytryny
sól szczypta

Masa makowa

masa makowa 2 puszki
białko 1 sztuka
kasza manna 2 łyżki

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki
woda zimna odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Kroki postępowania

1
Rozczyn: podgrzewam lekko mleko, rozkruszam drożdże, dodaję dwie łyżki cukru i łyżkę mąki - lekko mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
Krok 1 - Makowiec foto
2
Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję jajka oraz startą na tarce skórkę z cytryny - mieszam składniki.
Krok 2 - Makowiec foto
3
Wlewam wyrośnięty rozczyn oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą margarynę i wyrabiam ciasto.
Krok 3 - Makowiec foto
4
Ciasto wyrabiam do momentu, aż nie będzie kleiło się do ręki (ewentualnie można dodać więcej mąki) - zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 4 - Makowiec foto
5
Masę makową przekładam do miski, dodaję ubite na sztywno białko i kaszę manną (moja masa z puszki nie była wystarczająco gęsta) i wszystko razem mieszam.
Krok 5 - Makowiec foto
6
Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam je na oprószoną mąką stolnicę i dzielę na dwie części.
Krok 6 - Makowiec foto
7
Rozwałkowuję pierwszą część na duży prostokąt i smaruję połową masy makowej, zostawiając miejsce przy wszystkich bokach.
Krok 7 - Makowiec foto
8
Zawijam krótsze boki do środka i zaczynam zwijać jak roladę.
Krok 8 - Makowiec foto
9
Zwijając za każdym razem lekko dociskam ciasto - dochodząc do końca zlepiam brzegi i układam pod spód.
Krok 9 - Makowiec foto
10
Makowiec przekładam na papier do pieczenia i owijam, pozostawiając trochę miejsca, gdyż jeszcze podrośnie.
Krok 10 - Makowiec foto
11
To samo robię z drugim makowcem, oba pozostawiam na 15 minut, aby podrosły i wstawiam do piekarnika na 45 minut w 180st. C. Można zajrzeć pod papier, by upewnić się, czy już są upieczone.
Krok 11 - Makowiec foto
12
Lukier: cukier puder mieszam z sokiem z cytryny, dodaję odrobinę zimnej, przegotowanej wody - konsystencja powinna być dość gęsta. Ostudzone makowce lukruję i ozdabiam.
Krok 12 - Makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 25.12.2015 12:47
Uwielbiam;))) Pychota
Krzysztof15 25.12.2015 11:57
pyszny makowiec
IZABELA29 25.12.2015 11:24
tez robiłam ale muszę poćwiczyć pieczenie by ładny okrąglutki wychodził.
Wacław 25.12.2015 10:10
jestem łasuchem na takie makowce ;-)
Krystyna32 25.12.2015 07:35
pyszne ciasto
misia53 24.12.2015 23:05
Świątecznie i smacznie
Janina 24.12.2015 22:46
Ładnie wyszedł:))
Motorek 24.12.2015 22:17
pyszne ciasto
Renata9 24.12.2015 21:07
Świetne makowce i na pewno smaczne :-)
jagoda5913 24.12.2015 20:55
pyszny ,też taki piekłam
w mojej kuchni 24.12.2015 20:24
same pyszności do zjedzenia
Wiktoria29 24.12.2015 20:13
apetycznie wygląda pięknie wyszedł
agnieszka214 24.12.2015 19:25
Moje ulubione ciasto
mirosława4 24.12.2015 19:00
jest to moje ulubione ciasto pierwsze po serniku
Bernadeta1 24.12.2015 17:42
Ale pięknie i na pewno bardzo smacznie wyszedł Ci ten makowiec
Grazyna0211 24.12.2015 14:49
lubię zawijany makowiec
ania2610 24.12.2015 14:07
dziękuję, posyłam kawałek :)
kloruś 24.12.2015 13:22
Pyszności! chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak