Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z manną i jabłkiem
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić masę makową, dodać żółtka i kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
![Krok 1 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem1-2.jpg)
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić do masy.
![Krok 2 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem2-2.jpg)
Dodać siekane orzechy, rodzynki (najlepiej drobne) oraz żurawinę. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
![Krok 3 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem3-2.jpg)
Pianę z białej ubić na sztywno,
![Krok 4 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem4-2.jpg)
![Krok 5 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem5-2.jpg)
![Krok 6 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem6-2.jpg)
Polewa: czekoladę posiekać, wrzucić do rondelka, dolać śmietankę i postawić na małym ogniu. Mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polać ciasto i odstawić do zastygnięcia.
![Krok 7 - Makowiec z manną i jabłkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makowiec-z-manna-i-jablkiem7-2.jpg)