Przepis i sposób przygotowania na: Makowy przekładaniec
Ciasto makowe: białka oddzielamy od żółtek( żółtka zachowujemy do jasnego biszkopta). Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i mak. Mieszamy i przekładamy do wyścielonej folią aluminiową blaszki o wymiarach 40X26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy na pół.
2.
Biszkopt jasny: żółtka i jajka ubijamy z cukrem i dodajemy pozostałe składniki. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Po ostudzeniu biszkopt przekrawamy na pół. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia.
3.
Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan fiksami, dodajemy tężejącą galaretkę i mieszamy. Na jeden blat jasnego biszkopta( bez maku) wykładamy połowę masy śmietanowej, przykrywamy jednym blatem ciasta makowego.Ciasto makowe smarujemy powidłami i przykrywamy drugą częścią ciasta makowego. Wykładamy pozostałą masę śmietanową i przykrywamy drugą częścią jasnego biszkoptu.
4.
Margarynę roztapiamy dodajemy cukier, kakao i śmietanę kremówkę. Chwilę gotujemy i ciepłą polewę wylewamy na ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.