Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małdrzyki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 500 g
mąka pszenna 2 szklanki
mąka razowa 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 łyżka
sól 1 szczypta
olej do smażenia ile trzeba
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Małdrzyki

Kroki postępowania

1
Twaróg najlepiej tłusty mielimy w maszynce. Dodajemy jajka i cukier oraz szczyptę soli i ucieramy mikserem.
Krok 1 - Małdrzyki foto
2
Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy łyżka. Następnie wykładamy na stolnicę i delikatnie wyrabiamy ciasto. Może się lekko kleić.
Krok 2 - Małdrzyki foto
3
Odrywamy z ciasta kawałki wielkości jajka i formujemy okrągłe placuszki. Obtaczamy je w mące razowej.
Krok 3 - Małdrzyki foto
4
Smażymy na sporej ilości tłuszczu z obu stron na brązowo.
Krok 4 - Małdrzyki foto
5
Podajemy gorące, posypane cukrem pudrem.
Krok 5 - Małdrzyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 12.01.2014 13:26
ciekawa nazwa, częstuje się :)
bhb8 09.01.2014 00:34
Dziwna nazwa, pierwszy raz się z taką spotykam :)
idealme 08.01.2014 23:55
ale pyszne! :)
norweska20 08.01.2014 23:09
smakowite takie placuszki- nazwa mołdrzyki nie jest mi znana ..muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak