Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marcepanowe z białym puchem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 25 dkg
cukier puder 20 dkg
jajko 6 szt
mąka pszenna 15 dkg
mąka ziemniaczana 10 dkg
marcepan 25 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 250 ml
czekolada 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowe z białym puchem

Kroki postępowania

1

Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach i obtoczyć w mące, tak aby się nie kleił.
Margarynę z cukrem zmiksować na gładko, dodawać po żółtku cały czas miksujac. Wsypać obie mąki z proszkiem i dalej miksować na najniższych obrotach.
Krok 1 - Marcepanowe z białym puchem foto
2
Pianę ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec dodać starty marcepan i lekko wymieszać.
Krok 2 - Marcepanowe z białym puchem foto
3
Piec w 180 stopniach ok 45 minut do tzw suchego patyczka
Krok 3 - Marcepanowe z białym puchem foto
4
Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru, można dodać usztywniacz, będzie bardziej wytrzymała.
Krok 4 - Marcepanowe z białym puchem foto
5
Masę śmietankową wykładamy na wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami czekolady. Szczerze zachęcam, bo ciasto jest wilgotne i smaczne:)
Krok 5 - Marcepanowe z białym puchem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak