Przepis i sposób przygotowania na: Marchwiak z kardamonem
Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywac po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania.
Ziarenko kardamonu utłuc w moździeżu na proszek dodać do masy wymieszać ,na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia.Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec godzinę w temp 170 *c.
Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.
Lukier: białko schłodzone wcześniej w lodówce ubić na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder zmiksować na gładka lśniącą masę,zaromatyzować ulubionym olejkiem lub sokiem z cytryny. Polukrować wystudzone ciasto posypać skórką z pomarańczy