Przepis i sposób przygotowania na: Marchwiak z żurawiną
Kroki postępowania
2 szklanki startej marchewki
2 szklanki czubate mąki pszennej
5 jaj
1 szklanka cukru brązowego trzcinowego
1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g żurawiny suszonej
szczypta soli
Polewa:
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka margaryny
Dekoracja: złoty krokant
Do miski wbijam jajka wsypuję cukry i mikserem ubijam do białości. Mąkę przesiewam przez sito,mieszam z sodą przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia. Marchewkę obieram ścieram na tarce jarzynowej,gdy masa jajeczna będzie puszysta wlewam olej,mieszam wsypuję po łyżce mąki cały czas ucierając ciasto,pod koniec dodaję marchewkę oraz skórkę z pomarańczy dodaję szczyptę soli oraz żurawinę,mieszam delikatnie mikserem na małych obrotach.