Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada wieloowocowa z piekarnika
Owoce przełożyć do dużego szerokiego rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć i zagotować - zmniejszyć płomień i porządnie rozgotować owoce. Zmiksować.
Garnek odkryć i jak najlepiej odparować masę owocową - wsypać cukier trzcinowy i biały, a potem mieszać tak długo, aż się zupełnie rozpuści.
Dodać otartą skórkę z wyszorowanych cytryn oraz wyciśnięty sok - dokładnie wymieszać.
Owocową pulpę wylać do dużego naczynia żaroodpornego lub Brytanii i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120* - ogrzewać przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż marmolada dobrze odparuje i zgęstnieje.
W piekarniku marmolady NIE TRZEBA mieszać, co znacznie ułatwia przygotowanie.
Gotową marmoladą napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować.