Sernik marmurkowy bez pieczenia ♥ Nowy przepis na święta♥ Składniki na spód : 150 g ciasteczek Digestive, 50 g masła, 25 g czekolady, 50 g drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie ) ja użyłam zmielonych... Masło razem z czekoladą topimy ( ja to zrobiłam w mikrofali ). Ciasteczka rozgniatamy najlepiej za pomocą wałka na drobne kawałki. Ciasteczka mieszamy z orzechami, dodajemy masło z czekoladą, mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Do tortownicy o średnicy 20 cm wsypujemy mieszaninę, rozkładamy na całej powierzchni i ugniatamy rękoma mocno je dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki. Składniki na masę serową : 500 g naturalnego serka śmietankowego ( u mnie quark ), 120 g cukru ( 100 g w zupełności wystarcza ), 1 łyżka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego, 340 g jogurtu bałkańskiego lun greckiego ( lub innego bardzo gęstego ), 150 g kremówki, 20 g żelatyny, 100 ml wrzątku, 100 g stopionej białej czekolady, 100 g stopionej gorzkiej czekolady, Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy. Osobno ucieramy ser i jogurt z cukrami. Dodajemy ubitą kremówkę, mieszamy. Ostudzoną żelatynę " hartujemy " czyli dodajemy do niej kilka łyżek masy serowej,mieszamy kolejno całość dodajemy do miski z masą serową. Mieszamy. Dzielimy masę na pół. Do jednej dodajemy stopioną białą czekoladę do drugiej gorzką. Dość szybko ale starannie mieszamy. Spód wyjmujemy z lodówki. Na nim za pomocą łyżki układamy na przemian masę białą i ciemną. Na koniec całość przemieszać delikatnie patyczkiem np, takim jak do szaszłyków tworząc efekt marmuru. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. U mnie na całą noc.