Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marynata do boczku

5.0
(34)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
sok z cytryny 1 sztuka
sól, pieprz do smaku
Tymianek suszony Prymat szczypta
oliwa 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata do boczku

Warto marynować! Dlaczego? Marynata napełnia mięso smakiem, zmiękcza je, nadaje kruchości - koniecznie sprawdźcie tę marynatę do boczku. Odpowiednia kompozycja przypraw, składników mokrych i czas poświęcony na zamarynowanie mięsa to klucz do pysznego, upieczonego mięsa. 

1. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą.

2. Dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę oraz szczyptę tymianku.

3. Taką marynatą nacieramy boczek (marynaty wystarcza na ok. 1 kg) i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc w lodówce. 

Sprawdź też inne marynaty:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BabaJaga 01.05.2024 09:54
Faktycznie wystarczyło na kilometr
Maja 04.04.2023 13:01
To musi być ktoś bardzo głodny jak kilometr boczku robisz
25.01.2014 17:43
Czy ja dobrze zrozumialam, marynaty starcza na okolo 1 km boczku? ;)
Goya 15.01.2012 21:14
ciekawe
RenataZ-et 29.10.2010 19:49
Muszę wypróbować!
Agnieszka172 21.10.2010 15:18
ciekawy przepis - napewno przydatny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak