Przepis i sposób przygotowania na: Maślane bułeczki z migdałową kruszonką Zewy
W grugim rondelku podgrzać mleko, roztopić masło a po chwili dodać cukier i jajko i wymieszać.
Do miski przesiać mąkę, wlać zawartość rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty zaczyn drożdżowy.
Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ).
Formować bułeczki i ukladać je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Buleczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypac kruszonką.
Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają.
Smacznego