Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kulki z sosem porowo-grzybowo-paprykowym
Czosnek obieramy i siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Mięso zagniatamy z odciśniętą z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką.
Doprawiamy mięsną masę do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
Formujemy z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie kulki.
Na patelni rozgrzewamy olej - 2 łyżki - i podsmażamy kulki na złotobrązowy kolor.
Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne.
Paprykę i pory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na niezbyt duże kawałki. Wrzucamy do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotujemy około 5 minut.
Grzyby ( ja użyłam borowiki i kozaczki) leśne oczyszczamy, przecieramy wilgotną szmatką kapelusze, jeśli są duże dzielimy na ćwiartki.
Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę i wrzucamy na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażamy je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda.
Do gorącego wywaru z papryką i porem wkładamy podsmażone kulki i grzyby.
Przytrzymujemy kilka minut na ogniu aby zawrzały.
Doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną.
Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem