Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

mini gołąbkiw winogronie w sosie kurkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 200 g
śmietana 12-procentowa 200 ml
mięso mielone 200 g
ryż 100 g
jajko 2
koperek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: mini gołąbkiw winogronie w sosie kurkowym

Kroki postępowania

1
Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego ryżu, mięsa mielonego, jajek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą.
Krok 1 - mini gołąbkiw winogronie w sosie kurkowym foto
2
Na środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka układamy podgotowane liście, by nasze mini gołąbki się nie przypaliły.
Krok 2 - mini gołąbkiw winogronie w sosie kurkowym foto
3
Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem.
Krok 3 - mini gołąbkiw winogronie w sosie kurkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 23.10.2012 19:59
bardzo smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak