Przepis i sposób przygotowania na: MINI PAVLOVA Z LEMON CURD
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier.
Wlewamy ocet i dodajemy mąkę ziemniaczaną – ubijamy.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręgi ( brzegi podnosimy do góry ).
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
LEMON CURD:
Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski.
Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.
Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.
Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy i zajadamy!
Ps. w lodówce krem gęstnieje.
CAŁOŚĆ:
Wysuszone bezy oblewamy wystudzonym lemon curd i posypujemy np. ulubionymi orzechami.