Przepis i sposób przygotowania na: mirabelki zapiekane pod kołderką
Frużelina:
Mirabelki dokładnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Gotujemy na małym ogniu a kiedy zmiękną dodajemy cukier i cynamon, mieszamy, a następnie wlewamy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Frużelinę studzimy.
Przekładamy frużelinę do wysmarowanych masłem kokilek. Ciasto wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy dość grubo (na około 0.5 cm-0,7cm), wycinamy koła troszkę większe od średnicy kokilki i przykrywamy nim frużelinę w kokilkach zaginając pod spód brzegi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 18-20 minut. Podajemy lekko przestudzone ,ale jeszcze ciepłe, wierzch możemy posypać cukrem pudrem