Przepis i sposób przygotowania na: Mleczne bułki na tang zhong
Kroki postępowania
Do rondelka wlać 150 g mleka, dodać 30 g mąki, wymieszać rózgą, postawić na ogniu i gotować, aż zgęstnieje (jak budyń). Przestudzić lekko.
![Krok 1 - Mleczne bułki na tang zhong foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mleczne-bulki-na-tang-zhong1-2.jpg)
Do zaczynu dodać letnie mleko, cukier i drożdże, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia składników. Następnie wbić jajko i roztrzepać.
![Krok 2 - Mleczne bułki na tang zhong foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mleczne-bulki-na-tang-zhong2-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn z drożdżami. Dodać rozpuszczone masło. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 3 - Mleczne bułki na tang zhong foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mleczne-bulki-na-tang-zhong3-2.jpg)
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść krotko. Podzielić na równe kawałki (u mnie wyszło 13).
![Krok 4 - Mleczne bułki na tang zhong foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mleczne-bulki-na-tang-zhong4-2.jpg)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do napuszenia.
![Krok 5 - Mleczne bułki na tang zhong foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mleczne-bulki-na-tang-zhong5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, aż będą rumiane. Wystudzić na kratce.
![Krok 6 - Mleczne bułki na tang zhong foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/mleczne-bulki-na-tang-zhong6-2.jpg)