Przepis i sposób przygotowania na: MOJA PYSZNA NAPOLEONKA
Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.
KREM:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozbić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.
Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty (najlepiej kroi się na drugi dzień).
SMACZNEGO!!!!!