Przepis i sposób przygotowania na: Moja pyszna szarlotka
Kroki postępowania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g margaryny Kasia
100 g brązowego cukru
2 żółtka
1 szczypta soli
500 g papierówek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
2 łyżki cynamonu
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce robota z nożami do siekania. Pulsacyjnie połączyć je i włożyć na blat lub stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Przełożyć je do miski, wsypać, mąkę, cynamon i cukier i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozkruszyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i za pomocą dłoni lub jakiegoś płaskiego naczynia ubić w formie robiąc na bokach podwyższenie.