Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony tort z kremem śmietankowym i melonem
Kroki postępowania
-Przy pomocy specjalnej , metalowej łyżeczki wybrać z melona kulki /o średnicy ok.2 cm/, przełożyć do miseczki i zalać miodem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Od czasu do czasu przemieszać.
-Pozostały miąższ wybrać łyżeczką, przełożyć do plastikowego pojemniczka blendera i przy pomocy metalowej końcówki zmiksować na puree.
-Zmiksowane owoce połączyć z przegotowaną ,zimną wodą, tak aby otrzymać ok.1 szklankę płynu, dodać 2-3 łyżki mocnego alkoholu, wymieszać.
-Kulki melona przełożyć na sitko, odsączyć, a sok dodać do ponczu.
-Przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt.
-Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.
-Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. -Delikatnie połączyć śmietanę z serkiem.
-Tort wstawić na 4-5 godzin do zamrażalki .