Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami
Kroki postępowania
Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i zostawiamy na 2-3 minuty, potem dodajemy do mąki. Jajka i żółtko lekko roztrzepujemy z cukrem i razem z zalewą i śmietaną wylewamy na mąkę. Przyprawiamy solą, przyprawą, czarnuszką i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/muffiny-i-ciasto-slonecznikowe-z-oliwkami-1-2.jpg)
![Krok 2 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/muffiny-i-ciasto-slonecznikowe-z-oliwkami-2-2.jpg)
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, lekko rozpłaszczamy, nakładamy po dwie oliwki z natką. Z każdej cząstki formujemy kulkę, zakrywając łączenie, wkładamy do blaszki i lekko ugniatamy.
![Krok 3 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/muffiny-i-ciasto-slonecznikowe-z-oliwkami-3-2.jpg)
![Krok 4 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/muffiny-i-ciasto-slonecznikowe-z-oliwkami-4-2.jpg)
Smacznego.
![Krok 5 - Muffiny i ciasto słonecznikowe z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/muffiny-i-ciasto-slonecznikowe-z-oliwkami-5-2.jpg)