Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z marcepanowymi różyczkami
Ciasto nakładamy do silikonowych foremek na babeczki do 2/3 wysokości. Muffiny wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 20-25 minut.
Wszystkie składniki na krem powinny być dobrze schłodzone. Do większej miski dodajemy śmietanę, mascarpone i przesiany cukier puder. Za pomocą miksera ubijamy krem aż do otrzymania gęstej masy, nie za długo żeby krem się nie zwarzył. Krem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, dopiero potem dekorujemy nim muffiny.
Odmierzam odpowiednią ilość marcepanu. Przekładam go na blat i dodaje barwnik. Barwnik dodajemy stopniowo czyli po kilka kropelek. Marcepan rozwałkowujemy małym wałeczkiem i wycinamy kółeczka za pomocą kieliszka. 5 kółeczek kładziemy na blacie w taki sposób, aby zachodziły one na siebie w 1/3 średnicy kółka. Skręcamy i delikatnie rozchylamy płatki na zewnątrz.
Ostygnięte muffiny układamy na blacie. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki robiąc małe kwiatuszki lub inne wzorki. Na krem kładziemy marcepanowe różyczki. Schładzamy w lodówce.