Przepis i sposób przygotowania na: Musaka
Kroki postępowania
![Krok 1 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka15-2.jpg)
![Krok 2 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka16-2.jpg)
Cukinię i bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Cukinię przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć.
![Krok 3 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka18-2.jpg)
Beszamel: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
![Krok 4 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka17-2.jpg)
![Krok 5 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka19-2.jpg)
![Krok 6 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka20-2.jpg)
Polać całość beszamelem i posypać tartym serem (w oryginale powinna być grecka feta, jednak dla nas całość byłaby zbyt słona) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 35-40 minut.
![Krok 7 - Musaka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/musaka21-2.jpg)