Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nadziewana drożdżówka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 3 łyżki
masło 50 g
sok z buraków 0,5 szklanki
mleko ciepłe 0,5 szklanki
jajko 3 szt
drożdże świeże 30 g

Nadzienie

powidła śliwkowe
wiórki kokosowe 1 szklanka
miód 2 łyżki
jajko 1 szt
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana drożdżówka

Z mleka, cukru waniliowego i drożdży zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia. W tym czasie zrobić nadzienie kokosowe czyli wszystko (oprócz powideł) wymieszać. Do miski wsypać mąkę,cukier,dodać rozczyn,sok z buraków i jajka. Całość wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym rozwałkować na prostokąt ( ja zrobiłem to rękoma). Z jednej strony do połowy rozsmarować powidła, z drugiej masę kokosową. Każdą zwinąć do środka i nałożyć na siebie. Powstały rulon parokrotnie skręcić i najlepiej na papierze do pieczenia przełożyć do keksówki. Trzeba uważać,bo ciasto jest dość luźne, ale dzięki temu po pieczeniu bardzo puszyste i miękkie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak