Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane roladki wieprzowe
2. Cebulę pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do nich 2 łyżki zimnej wody i dusić kilka minut aby zmiękły. Pieczarki odcedzić i połączyć z pokrojoną szynką i serem. Dodać cebulkę. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. .
3. Na każdy rozbity płat mięsa ułożyć po ok 2 łyżki farszu, rozsmarować. Zwinąć roladki i związać nitką.
4. Roladki obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, podlać wodą tak by były do połowy przykryte. Gdy płyn w części odparuje dodać bulion. Roladki dusić do miękkości ok 1h.
5. Zabielić sos: mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, rozmieszać. Wlać kilka łyżeczek sosu w celu zahartowania i dodać do roladek, zagotować. Sos doprawić do smaku.