Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy piernik staropolski
Kroki postępowania
Wszystkie składniki ciasta wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczka i wkładamy do lodówki na 3 dni.
![Krok 1 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski8-2.jpg)
![Krok 2 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski9-2.jpg)
![Krok 3 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski10-2.jpg)
Mleko zagotować. Wsypać cukier i kasze mannę. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia kaszy. Kaszę wystudzić. Miękkie masło utrzeć i stopniowo po łyżce dodawać do niego wystudzoną kaszę.
![Krok 4 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski11-2.jpg)
![Krok 5 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski12-2.jpg)
![Krok 6 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski13-2.jpg)
Wszystkie składniki polewy roztapiamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Ciepłą tężejącą polewą polewamy wszystkie 4 części piernika. Ciasto wkładamy do lodówki. Piernik jest gotowy do spożycia po 2 - 3 dniach. Ciasto zmięknie od masy.
![Krok 7 - Najlepszy piernik staropolski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/piernik-staropolski14-2.jpg)