Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki gyros
8 łyżek mąki pszennej (dałam takie duze kopiaste)
2 szkl mleka
1 jajo
sól, bazylia, oregano, kurkuma
olej do smażenia
Gdyby ciasto było za rzadkie wystarczy dorzucic jeszcze maki.
- Farsz:
2 pomidory
1/2 kapusty pekińskiej
podwójna pierś z kurczaka
sos sojowy
przyprawa \"Gyros\", pieprz, sól
majonez
śmietana 18%
jogurt grecki
ketchup
1 łyzeczka soku z cytryny
pieprz
ząbek czosnku
ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
masło
Z podanych składników przygotowujemy ciasto i pieczemy naleśniki. Kurkuma nadaje im śliczny żółty kolor.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, odstawiamy na 20 min. Następnie smażymy mięsko. Kapustę szatkujemy, pomidory sparzamy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę (niekoniecznie). Mieszamy kapustę z pomidorami i wystudzonym kurczakiem.
Przygotowujemy sos majonezowy: na 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu i 1 łyżka śmietamy i 3 łyżki jogurtu greckiego, łyzeczka soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty, pieprz do smaku. Zesztą z sosem mozna dowolnie pokombinowac. Na środku naleśnika ser starty, na to farsz, następnie sos i znowu ser. Składamy naleśnika w kopertę lub w połowke i smażymy na rogrzanym maśle na złoto. Smacznego;)